Kontármunka, áfás számlával

2019.07.29. 18:09

Kiben bízhatunk manapság, amikor bárki alapíthat céget, építhet szervizt, illetve készíthet Facebook-oldalt, majd lendületesen kinyírhatja egy korrekt állapotú autó fényezését? Az alábbiakról szól Tamás, az MHVlog gazdájának videója, amely hamar felszántotta a magyar Youtube-ot. Egy 250 ezer forintért félrejavított, és szörnyen átfényezett Volkswagen Caddy ügyéről szól, a beszélő pedig Tamás autószerelő barátja, aki megmutatja, mit és hogyan rontottak el az autón az ismeretlen szervizben. 

Az MHV vlog egy fiatal mérnök vidám vállalkozása, aki fiatal maga javítgatja saját, filléres autóit, manapság éppen villanyosításon töri a fejét, és mindig érthetően magyarázza el a látottakat. Innen Tamás levele, és a Volkswagen Caddy-horrorvideó következik.

Feladó Tamás

Címzett Zách Dániel

Dátum 2019. júl. 16. 21:30

Tárgy Autószervizes lehúzás

 

Tisztelt Totalcar szerkesztőség!

Mindig örömmel olvasom/nézem, ha egy-egy tényfeltáró riport vagy videó kikerül az oldalukra. Nagyon hasznos az az erőfeszítés, amit az autós szektor kifehérítéséért tesznek. Ennek ellenére időről időre újabb és újabb zugszervizek tűnnek fel, ahol szakértelem és megfelelő eszközök nélkül javítják, vagy legalábbis próbálják javítani az autókat, több, de inkább kevesebb sikerrel. Egy ismerősöm belefutott egy ilyen zugműhelybe, egy kis lakatos munkából, és pár kopóalkatrész cseréjéből olyan rémálom lett, amitől Freddy Kruegert is kirázná a hideg. Az autón két kormánygömbfejet, egy féltengely gumiharangot, illetve egy jobb hátsó sárvédőt cseréltek, a videón látható módon.

Nem készítettünk volna erről vlogot, ha csak apró hibákat vétenek. Itt azonban mindent elrontottak. A kormányösszekötők felcserélve (jobb oldalon a bal oldali) kiesztergálta a felni belsejét, a gumiharangot csavarhúzóval feszegették fel, jól ki is lyuggatták, a lecserélt sárvédőt pedig szakszerűtlenül készítették fel fényezésre. Miután fényezték a javított sarkot, a színeltérés miatt úgy döntöttek, hogy inkább lefestik az egész autót. Hangsúlyozom, nem fényezésről van szó, sőt, a festés is túlzó kifejezés a végeredményre, mely a videón látható.

Ezért a munkáért komoly összeget fizetett a tulajdonos, pedig az autóját tönkretették. Sajnos amíg a szakemberekből, főleg a jó szakemberekből hiány van, bármennyire is irtják a nyilvánosság erejével az ilyen kókler szervizeket, mindig lesz rá "igény". Sok az autó, sok a munka a szervizben. Jómagam a "csináld magad" módszert igyekezem alkalmazni minden olyan autószerelési munkánál, amihez van eszközöm, helyem, és az adott autóhoz tartozó Haynes javítási kézikönyvem. Tudom, ez nem mindenkinél járható út, de a sok rossz tapasztalat arra sarkallt, hogy legalább alapszinten megtanuljam az autóm javítását, karbantartását. Ezt az üzenetet igyekszem továbbadni Youtube-csatornámon az ott található videókon keresztül.

Üdvözlettel: Tamás

MHvlog

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.