Nem mérgező a BeSafe babahordozója

2021.06.18. 13:53

Ahogy minden évben, úgy idén is szemléztük a német autóklub (ADAC) gyereküléstesztjének eredményeit. Az idei tesztben az ADAC szakemberei megemlítették, hogy a BeSafe egyik terméke, az iZi Go Modular X1 babahordozó huzatában egészségre káros anyagot, naftalint találtak a vizsgálatok során. Ezt ráadásul olyan szigorúan vették figyelembe, hogy azonnal le is húzta az összértékelést, ezzel elégtelenre minősítve a más szempontok szerint - így például biztonság tekintetében - jól teljesítő ülést.

Label Picture-1-1-1536x1024

Ezzel kapcsolatban kereste meg szerkesztőségünket a BeSafe hazai forgalmazója, a Matti Kft. kommunikációs vezetője. Bella Levente arra hívta fel a figyelmünket, hogy a probléma valójában nem a huzattal, hanem csupán a gyermekekkel kis eséllyel érintkező címkével volt. A beszállítót azóta lecserélték, a veszélyforrást pedig független szakértővel vizsgáltatták meg. Az Arche Consulting szakemberei végül arra jutottak, hogy a címkében is messze az egészségre káros határérték alatt van a naftalin koncentrációja.

Az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük a levelet:

Feladó Bella Levente

Címzett Lendvai Zsolt

Dátum 2021. 06. 15. 9:36

Tárgy 2021 ADAC Gyereküléstesztek

 

Kedves Zsolt!

Köszönjük szépen, hogy lehetőséget kapunk a korrekcióra.

Az említett cikkben több olyan tárgyi tévedés is van, ami nem fedi a valóságot. Az egyik ilyen legfontosabb az, hogy nem a BeSafe ülés huzatában van a naftalin nevű anyag, hanem a huzaton levő címkében, amelyet a BeSafe egyik alvállalkozója készít, és miután ez a fiaskó kiderült, már le is cserélték a beszállítót egy másikra. Azonnal intézkedtek.

KT0709 xxl

Emellett független szakértőket kértek fel arra, hogy vizsgálják meg az esetleges negatív hatásokat az üléssel kapcsolatban, és arra jutottak, hogy rákkeltésről és egészségkárosításról itt szó sincs. A kutya ott van elásva, hogy a német rendszer kémiai anyagok jelenlétét vizsgálja és nem a szintjét. Ez alapján pontoz. A BeSafe esetében maga a pontozás is irreális, hiszen a tesztelt ülés a számunkra legfontosabb kategóriában - a biztonságban - tudtunkkal a legjobb pontszámot érte el. Viszont az a pontszám mint láttuk is, nem lett elégséges, ami a naftalin jelenlétét hivatott fémjelezni. Ez - a kémiai összetétel - elvileg csak 30%-ban kellene, hogy érintse a pontszámot, de a SW értheteten módon oda húzta az ülés pontszámát, ahol a kémiai pontszám érték is van, ami még a saját szabályaik alapján is irreális.

A BeSafe jelenleg is azért dolgozik, hogy bebizonyítsa, ez az ülés biztonságos, és semmilyen egészségre káros hatása nincs. A jelenleg gyártott ülésekben pedig már ez a címke sem szerepel, hanem egy teljesen ellenőrzött gyártó adja ehhez a szolgáltatását. Természetesen eddig is ellenőrizték az alvállalkozókat, de valahogy egy rövid ideig mégis átcsúszott a rendszeren egy ilyen rosszul gyártott címke.

Csatolom ehhez a levélhez a független szakértői jelentést, amely a kémiai anyagok szintjeit elemzi. Ez alapján a címkében 17 mg/kg egység naftalint mértek, viszont egészségkárosító hatás csak 400 mg/kg egységtől lépne fel, tehát teljes mértékben kizárható, hogy itt bárkire bármilyen hatással legyen ez a helyzet, amit ez a sajnálatos alvállalkozói figyelmetlenség okozott.

A BeSafe hivatalos közleménye, benne az Arche Consulting szakvéleményével. Ebben az áll, hogy 400 mg/kg alatti koncentrációnál nincs egészségkárosító hatás, a címkében 17 mg/kg mennyiséget találtak. Ennek ellenére a beszállítót lecserélték
A BeSafe hivatalos közleménye, benne az Arche Consulting szakvéleményével. Ebben az áll, hogy 400 mg/kg alatti koncentrációnál nincs egészségkárosító hatás, a címkében 17 mg/kg mennyiséget találtak. Ennek ellenére a beszállítót lecserélték

A BeSafe ülései már évtizedek óta a legbiztonságosabb, legkényelmesebb és leghasználhatóbb ülések közé tartoznak, éppen 30 éve már, hogy a BeSafe a világon elsőként alkotta meg a menetiránynak háttal bekötött üléseit, amivel az utazás ötször biztonságosabb a gyermekek számára. Ezeket konzekvensen bevezetve mára már sikerült elérniük azt, hogy az üléseikkel a skandináv országokban nem halt meg négy éven aluli gyermek közúti balesetben már több éve.

Tavaly pedig a világon elsőként hoztak ki automatikusan visszahúzódó övvel rendelkező gyermekülést (BeSafe iZi Modular A), amely viszont sokkal biztonságosabbá teszi a gyermekek bekötését az autóba, hiszen a szülő nem tudja túl lazára hagyni az ülés öveit, ami elképesztően balesetveszélyes, és így az ülés sem tudja ellátni a funkcióját. Ezt a BeSafe megoldotta. Odafigyelnek az egészséges gerincfejlődésre, együtt dolgozva az AGR német egyesülettel, közösen alkották meg az ideális vállpárnákat a még nagyobb kényelemért és ergonómiáért.

Üdvözlettel,

Bella Levente