Mind meghalunk, de mi lesz a lepkefinggal? -gel?

2021.11.08. 12:30

Lehet itt szó a légkör, a földi civilizáció, az emberi faj megmentéséről, azért kérem vannak fontos részletkérdések. Egy ilyen véleménycikk elbír némi túlzást, és hogy ne kelljen még kattintani sem, idézem, ezt merészeltem írni:

...ha űrmanók szintetizálják a gázolajat/benzint lepkefingból és napenergiával előállított tündérporból, akkor is kell majd részecskeszűrő, motorolaj, sokkal több fékbetét minden egyes autóba, amit aztán nyolcéves korukban a sarki Józsi autószerelő kiüt, EGR-estől, Adblue-stól, az ezek működését csekkoló elektronikástól"

Olvasónk, P (vagy Cs) ezt már nem hagyhatta szó nélkül, igaz, levele nélkülözte a dagályos fordulatokat és udvariassági formulákat. Csak ennyit írt, hogy:

lepkefingból

lepkefingből

Most, amikor ezt írom, a helyesírás-ellenőrző a -ből-ös változatot húzza alá, de tudjuk, ezek ostoba szoftverek. Mit mond a szabály? Kábé annyit, mint amikor a meteorológus szerint jobbára napos idő lesz. Vagyis ha mégsem süt, akkor a jobbára szó lépett érvénybe. A szabály így fogalmaz:

„Vegyes hangrendű szavak többnyire mély hangrendű toldalékokat kapnak. "

Ez itt stimmel is, de sajna összetett szóról van szó, és erre ez a szabály nem vonatkozik. Valójában a fing szó ragozása lenne az irányadó. És úgy mi a helyzet? Fingból vagy fingből? Példamondat: "A fiú öltöző tele volt finggel vagy finggal." Ízlelgessük!

Mindig vannak kivételek, például azt sem mondjuk, hogy „Megismerketem Ágnessal" - pedig ez lenne szabályos. Csak épp a nyelv tesz rá, mert a nyelv demokratikus. Inkább szavazzunk!

Gázolajat csakis:

A fing-saga folytatódik, most kaptam Laci olvasónktól egy levelet. Ma sem keltünk fel hiába:

Szeva Tibi,

Az i meg az í régen mély hangrendű volt, innen jön a mély hangrendű toldalékolás/ragozás. A fing úgy tűnik, régi szó. Ld. még pl. sírrAl vagy isszA.

Üdv,

(nem Grétsy) Laci