Olvasói levél: gennyes sebek és közúti erőszak az utakon

2023.06.05. 15:26

Olvasónk komoly kérdéseket feszeget. Vajon eltúlozza kicsit, vagy tényleg érdemes lenne végre foglalkozni ezekkel a problémákkal is? A Totalcar jogi szekciója azon dolgozik, hogy minden, közlekedési szabályozással és szabályszegéssel kapcsolatos kérdést meg tudjon vizsgálni a jövőben.

Tisztelt Takács Úr!

Gratulálok a legutóbbi cikkéhez, ilyen jól megírt, információdús, és a jogi keretek pontos ismertetésén túl mégis a gyakorlati szempontok és társadalmi viszonyok már-már történészi minőségű feltárását elvégző cikket már nagyon régen láttam. Remélem, hogy további írásaival találkozhatunk a közeljövőben.


Érdemes lenne esetleg megpiszkálni a magyar közlekedés leggennyesebb sebét jelentő közúti erőszakoskodást. Nem is az orosz jellegű, autó melletti verekedésekre gondolok, ezek szerencsére (még) ritkának mondhatók idehaza. Hanem a tömött autópályán a belső sávból való letolásra, az agresszív sávváltásra, a sorban állók megelőzésére, stb. Ide tartozhatnának még azok a tudatos szabálysértések, ahol a többi közlekedőt látványosan semminek nézik, például a "nekem lehet, mert sietek" módszertant alkalmazva még három autó átmegy a piros lámpán, valaki szembehajt az egyirányú utcában, esetleg kötelező jobbrafordulás helyett a kanyarodósávból egyenesen előz, és sok más kreatív megoldás, amit szerintem nem kell külön felsorolnom. Külön érdekes terület lenne, amikor az elkövető még fel is van háborodva, például mert az autópálya-felhajtón szembe menet a szabályosan érkező kamion nem akar félrehúzódni előle.

Míg a gyorshajtást - az ön által ismertetett társadalmi szerződés keretében - valamilyen módon kordában tartják, ezeket a közúti barbárságokat ma gyakorlatilag semmilyen módon nem szankcionálja a rendőrség.

Tisztelettel, József

Tisztelt József!

Köszönöm az elismerő szavakat, törekszem olyan szögből megvilágítani a közlekedéssel kapcsolatos jogi problémákat, ami eddig nem volt tipikusan jellemző. Bízom benne, hogy a kérdések új megvilágításba helyezése segítségére lehet az olvasóknak a jog bonyolult világában való eligazodáshoz.

A témafelvetése jogos, a közutakon egyre gyakoribbak a felfokozott lelkiállapot okán elkövetett kisebb-nagyobb szabálytalanságok és a békés társadalmi együttélés szabályainak semmibevétele, a KRESZ rendelkezéseinek negligálása. Sajnálatos módon az sem ritka, hogy súlyosabb szabályszegések és balesetek kerekednek ki ebből a közlekedői hozzáállásból. Ezekre a problémákra a Totalcar is törekszik reagálni a saját keretei között, megpróbálunk rávilágítani a hiányosságok gyökereire.

ll

A tematikát illetően a Totalcar jogi szekciója fentről halad lefelé, és a legégetőbb-legsúlyosabb problémákat igyekszik előre venni. Ebből kifolyólag az Ön által említett problémahalmazból - a gyorshajtás témakörét napirenden tartva - első körben a tilosban parkolás problematikájával, majd a büntetőfékezéssel megvalósított közúti veszélyeztetések témakörével foglalkozunk részletesebben. A következő hetekben ezekről a témákról is olvashat majd nálunk.

Természetesen törekszünk minden problémát és felvetést megvizsgálni-feldolgozni, így az említett további szabálytalanságok hátterét és jogi vonzatait is napirendre tűzzük.

Üdvözlettel:
Dr. Takács Krisztián

Ledudált a paraszt? Szembejött az egyirányúban és még neki állt feljebb? Mindent rögzített a kamerád? Ha úgy érzed, hogy közúti abúzus ért, jelentkezz és írd meg történeted, vagy küldd el a videód a drtakacs@mail.totalcar.hu-ra.