Kétmilliárd euró az Audinak

2010.08.02. 07:15

Mérföldkőhöz érkezett az Audi, a gyár fennállásának legjobb mérlegét érték el idén: 2,2 milliárd eurós profittal zárták az első félévet.

Soha nem adtak el annyi autót, mint a 2010-es év első felében, szól a sajtóközlemény. Január elsejétől június végéig 554 939 darab Audi talált gazdára, így jó úton haladnak afelé, hogy elérjék az évenkénti egymillió értékesítést, mint álomhatárt. Az összbevétel az első hat hónapban 30,2 milliárd euróra duzzadt, ami nagyjából 22 százalékos növekedés a tavalyi időszakhoz képest.

Külön figyelmet érdemel, hogy az Audi az autópiac fennállásának legsötétebb periódusában tudta felülmúlni korábbi önmagát.

Az idei évben is Kína volt a cég legnagyobb export piaca, de az Egyesült Államokban, és az Európában értékesített autók darabszáma is igen biztató. Ha a dolgok a második félévben is hasonlóan jól mennének, 1 080 000 gépjárművet adhatnának el év végéig, ami 13,7 százalékos növekedést jelentene 2009-hez képest az egész időszakra vetítve.

Persze van még hova fejlődni: a BMW mintegy harmincezer darabbal több autót értékesített 2010 első hat hónapjában, mint az Audi, és ezzel magabiztosan fészkel a prémium autógyártók trónján.