Gyenge felhozatal Kaliforniában

2012.08.25. 07:11

Ha nem látom, nem hiszem el: egy Mercedes 190 SL tulajdonosa csillogó szemekkel rohant oda egy W123 240D gazdájához, és kezdett lelkendezni az itthon sokáig, méltatlanul lenézett zöldséges láttán. Mert az egy egzotikum, és semmivel sem kevésbé érdekes látvány ebben a parkolóban, mint egy De Tomaso Pantera, amiből rögtön kétszer annyi volt.

Még az előző esti hotrod-szimfóniát dúdolgattam álmomban, mikor Sipos fél hatkor kirugdalt az ágyból. Közepesen koherensen kurjongatott kávét, kocsit, késést. Nem értem!
-Tudod, mennünk kell! Szombat van! Cars and Coffee! Irány Irvine!

A maga nemében a Murano CC is különleges, de azért távolabb parkoltunk le
A maga nemében a Murano CC is különleges, de azért távolabb parkoltunk le

A kávé hallatán sikerült legalább csökkentett módba átállnom, legurítottam egy bögre jófajta, helyi, forró, keserű, barna vizet, Sipos betuszkolt a Murano CC jobb oldalán (hamarosan teszt...komolyan...hát hazudnék én ilyenről?) és elindultunk valahová.

Csak semmi gumifüstölés!
Csak semmi gumifüstölés!

Ötödikre megértettem, amiről előtte napokig magyarázott időlegesen Kaliforniába száműzött sorstársam: Irvine-ban minden szombat reggel, fél hét és fél kilenc között van egy nyílt és kötetlen autós találkozó, a Cars and Coffee.

Nem csak Los Angeles mellett, Irvine-ban van ilyen buli, hanem az Egyesült Államok további tizenkét városában. Sőt, Európában is - Dublinban, Hamburgban, Párizsban, Madridban és Torinóban. Bármennyire hihetetlen, az egész összejövetel néhány barát szombat reggeli fánkozásából indult. LA cars and coffee #17 

Marc Greeley és az azóta elhunyt Bob Cheatley autórajongók hétvégenként egy Huntington Beach-i fánkosnál találkoztak hasonszőrű barátaikkal. Egy idő után nem fértek el a kicsi parkolóban, úgyhogy új helyet kerestek. Egy barátjuk akkoriban egy éppen épülő bevásárlóközpontban, a Crystal Cove Promenade-ban bérelt helyet, hogy pizzériát nyisson. Meghívta Greeley-t, hogy nézze meg az új éttermet.

Nem könnyű egy E-Type-ba beszállni
Nem könnyű egy E-Type-ba beszállni

Greeley-nek megtetszett a hely, úgyhogy 2003 februárjában áthelyezték a heti találkozójukat Crystal Cove-ba. Hamar híre ment a baráti összejövetelnek, és a résztvevők száma hétvégéről hétvégre emelkedett. Ami eredetileg egy tucat autó volt, az nem sokkal később már háromszáz lett.

A DeTomaso Pantera-felhozatal fele
A DeTomaso Pantera-felhozatal fele

Bár Greeley-ék örültek a felhajtásnak, a megannyi különlegességnek, azért akadtak problémáik. Az Orange County Lamborghini, majd a Newport Beach Ferrari egy idő után a teljes szalont kiállította szombatonként. Állandó veszekedés volt, hogy lekerüljenek az eladó-táblák.

Auburn Speedster
Auburn Speedster

A helyi rendőrök minden szombaton kiálltak a bevásárlóközponthoz vezető útra, és tucatjával osztották a bírságokat. Természetesen gyorshajtásért. A helyi lakosok hetente emeltek panaszt a helyi önkormányzatnál. Nem szívesen ébredtek az üvöltő V8-asok és V12-esek hangjára.

A tökéletes kombináció: Ford GT40, Gulf Racing színekben
A tökéletes kombináció: Ford GT40, Gulf Racing színekben

A végső döfést az Irvine Co., a Crystal Cove Promenade-ot üzemeltető cég vitte be. Bár nem egy helyi bolt örült a rendezvénynek, az üzemeltető mégis felszólított a rendezőket, hogy keressenek új helyszínt az addigra 1500-2000 látogatót vonzó rendezvények.

LA cars and coffee #36

A Crystal Cove találkozó 2006 október 14-én becsukta kapuit. A mentőöv Freeman J. Thomas-tól, a Ford's North America Strategic Design tervezési igazgatójától jött. Felajánlotta Greeley-éknek a Ford irvine-i irodájának parkolóját, mely hétvégenként üres, távol mindenféle lakóövezettől.