Fabia RS, csontokból és méregből

2010.11.02. 17:39

Végre kiderül, hogy hogyan lesz egy Skoda sportos: kell hozzá egy kazal beolvasztani való japán csatakard és néhány idomított keselyű.

keselyu

A Fabia nem különösebben érdekes autó, de ügyes reklámmal minden eladható – és úgy néz ki, készültek is kiváló reklámfilmek, csak itthon nem találkozhattunk velük. Az első még hónapokkal ezelőtt készült az alapmodellről, amit egy csapat cukrász ütött össze végtelen mennyiségű piskótából, marcipánból és cukormázból – ahol vetítették, az emberek meg is jegyezték, hogy a Fabia édes, kedves sütiautó, amitől megindul az ember nyálelválasztása. A Pavlov kutyája effekt működik, de a 180 lóerős RS-hez aligha passzolt volna ez az arculat.

A módszer viszont ellentétes előjellel is működhet – legalábbis erre épül az új klip, amely a sportváltozatot hivatott kívánatossá tenni. A fiktív gyártási eljárás itt egy rakás dühöngő elmebeteg és őrült tudós szakértelmére épül: a matt fekete tető porcukor helyett egy streetfighter motoros által a betonra kent gumirétegből, a vázszerkezet mézeskalács helyett keselyűk pucolta őslénycsontból, a motor torta és csokoládé helyett összetekeredő kígyókból áll – a végeredmény pedig a saját teremtőinek is nekimenne. Tökéletesen profi, agyba égő rövidfilm – látatlanban is fogadnánk rá, hogy sokan csak ezért választják majd az RS-t, mondjuk egy sport Clio vagy egy Corsa OPC helyett.

Tovább gondolva a dolgot, talán itthon is segítene, ha ilyen minőségű reklámokkal próbálkoznának az autós cégek, a manapság jellemző száraz, németes stílus helyett.