Eladó Churchill luxusautója

2010.11.09. 14:01

Az elegáns kétajtósból nem maradt több – ennek a példánynak viszont színes története van, a gyűjtők alighanem ölik majd érte egymást.

A Daimler DB18 Drophead Coupé igazi különlegesség. A Carlton Carriage nevű karosszériaépítőnél összesen nyolc darab ilyen autó készült, bár eredetileg 23 példány legyártása szerepelt a tervekben. A kis példányszám oka, hogy a típust 1939-ben mutatták be, és a háború miatt nem folytatódhatott a gyártás. Ráadásul a nyolc példányból jelenleg csak ennek az egynek a holléte ismert. Négy darab megsemmisült a bombázásokban, egy olyan mértékben sérült, hogy inkább szétbontották, kettő pedig szabályosan elkallódott, senki nem tudja, hogy hol lehetnek. Ez az egy, a 49531-es alvázszámú azonban különleges szerepet kapott a történelemtől: az 1944-es és 1949-es választások során a vászontetős Daimlerrel járt Winston Churchill.

A nagydarab, szép vonalú kabrió műszaki szempontból sem teljesen érdektelen. 2,5 literes, nyomórudas vezérlésű, soros hathengeres motorja volt, amely a maga 70 lóerejével egész lendületes haladást tett lehetővé. 17,9 másodperc alatt gyorsult 80 km/h-ra, és 122 km/h volt a csúcssebessége, ami mai szemmel ugyan siralmasan kevésnek tűnik, viszont 71 évvel ezelőtt átlagon felülinek számított. Egy nagyon fura próbálkozás a Wilson-féle, előválasztós sebességváltó. Ezzel a sofőr már előre kiválaszthatta a következőnek kapcsolni kívánt fokozatot, majd egy pedál segítségével indíthatta el a váltás folyamatát.

A különleges járművet Brooklandsben árverezik december 4-én, és a becslések szerint legalább 200 ezer fontot – átszámítva mintegy 63 millió forintot – szeretnének kapni érte, bár azon sem csodálkoznánk, ha ennél sokkal drágábban lelne gazdára.