Nem tank? Akkor mi a szösz?

2010.11.16. 06:37

A Batman biztosan megkérdezné, hogy van-e feketében, és venne egyet. A Critter Gitter mégis terepszínűben az igazi – ez illik valódi rendeltetéséhez.

Első pillantásra úgy néz ki, hogy valamilyen harci jármű van a képen, csak a belsejét látva kezdünk kételkedni: mi a fenének hűtőszekrény, mosogató, bárpult, egy csomó bőrfotel és nagy asztal egy harci járműbe. Ennyire elkényelmesedett volna az amerikai hadsereg? Szó sincs róla, a Critter Gitter nem katonai autó – igazság szerint rendeltetésében sokkal közelebb áll a luxus-yachtokhoz, mint a tankokhoz. Ez ugyanis egy vadász-terepjáró, amiben akár húszan is kimehetnek a terepre anélkül, hogy egy pillanatig is veszélybe kerülnének, vagy akár el kellene távolodniuk a sörösdobozoktól. A maga 3,35 méteres magasságával tökéletes védelmet nyújt a legvérszomjasabb medvéktől és egyéb ragadozóktól is, így a vidám társaság kényelmesen puffogtathat a vadonban. Ha pedig megunnák a lövöldözést, lehet kártyázni, iszogatni, beszélgetni kényelmesen.

A fura szerkezet elég jó terepjárónak tűnik, bár a négy kerék kerek 7 tonnát tart, ami azért behatárolja, hogy milyen szilárdságú talajon boldogul a gép. A hajtást egy 8,2 literes Chevrolet V8-asra bízták, ami a maga 406 lóerejével és 600 Nm csúcsnyomatékával bőven elég lenne akár száguldozni is, de a tervezők érthető módon maximalizálták a járművel elérhető tempót: legfeljebb 100 km/h-val haladhat a nagy vas, de nekünk már ez is nagyon soknak tűnik.

Critter Gitterből egyelőre csak néhány darab létezik, ami érthető is, részint mivel elég hosszadalmas megépíteni egy-egy darabot, részint mivel 340 ezer dollárba, azaz mintegy 70 millió forintba kerül a megrendelőnek.