2010.11.30. 14:55

Kiderült, hogy van az a pénz, amiért mindenki betartja a szigorú sebességkorlátozást. Sőt, elég a pénz ígérete is.

spdlotto

Az ötlet az amerikai Kevin Richardsontól származik, aki a Volkswagen egy pályázatára küldte be a traffipax-lottó koncepcióját. A módszer egyszerű: a sebességmérő kamera a sebességkorlátozó tábla mellett azoknak a rendszámát is rögzíti, akik szabályos sebességgel halad el. Később köztük sorsolják ki a szabálytalankodóktól beszedett bírság egy részét, így egy-két szerencsésnek vastagon megéri betartani a korlátozásokat.

Az elképzelést Stockholm egyik útkereszteződésében tesztelték, ahol 30 km/h-s korlátozás van érvényben. A három napos próba során mintegy 24 000 autó haladt el arra, és míg a lottó beindítása előtt 32 km/h volt az átlagsebesség, a tesztelés során leesett 25 km/h-ra. Ezek szerint tehát működik az ötlet, bár nehéz elképzelni, hogy a hatóságok mondjuk nálunk is lemondanának a bírságként beszedett összeg egy részéről, hogy jutalmazzák vele a szabályszerűen közlekedőket.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.