És az ostobák EL-BON-TOT-TÁK

2011.01.23. 18:57

Két évtized stabil diktatúrája után megelégelték Zin el-Abidin ben Ali hatalmát Tunéziában: a napok óta tartó zavargások menekülésre kényszerítették a korábbi elnököt. Szerdán új ideiglenes államfőt neveztek ki a kormány élére, ám az emberek nem bíznak a változásban, hiszen a korábbi állampárt tagjai továbbra is hatalmon vannak.

Ben Ali távozása után nem sokkal fosztogatók jelentek meg a korábbi elnök villájánál: mindent felforgattak, de az akció leginkább elhíresült jelenete minden bizonnyal a munkagép villáján egyensúlyozó Ferrari marad – az erről készült, általunk is bemutatott videó órák alatt bejárta az egész világot.

Az 599 GTB Fioranót a volt elnök garázsából lopták el, majd a klipen látható módon szállították valahova – ahol vélhetően darabokra szedték.

Némileg érthetetlen azonban a napokban felbukkanó képsorozat, melyen Ben Ali egyik hozzátartozójának a garázsát törték fel a tüntetők. A volt elnök iránt érzett elégedetlenség és gyűlölet érthető, azonban kérdéses, hogy a videón látható emberek a „Jázmin forradalmának” oszlopos tagjai lettek volna.

Sokkal inkább tűnnek a közbiztonság felbomlásán felbátorodott ostoba vandáloknak, mint a nép harcosainak. A diktatúra felszámolásába vetett hit nyilván meg tudja borítani az ember mentálhigiénéjét, de hogy egy Ferrari California darabokra zúzásától ki lesz előrébb, az rejtély.

A srácok sok millió forintnyi alkatrészt barmoltak szét pár óra leforgása alatt. Ami ott tönkrement, az az autóbuzi számára eszmei, a többieknek – ha nehezen is, de – pénzzé tehető érték volt.