Gyilkolt a kulcs nélküli autó

2011.02.08. 17:44

Vagy még inkább saját hülyesége áldozata lett a pár, mely véletlen elgázosította magát egy Lexus segítségével. Most mégis az autógyártót perli a család.

leallitottad

Az eset New York államban történt: Mary Rivera szokásához híven letette az autóját a ház melletti garázsban, de elfelejtette leállítani a motort, majd bement a lakásba és lefeküdt aludni. Élettársa szén-monoxid-mérgezésben elhunyt, őt pedig eszméletlenül találták a lakásban, és már aligha élhet teljes életet, miután jelentős agykárosodást szenvedett. Eddig a szomorú történet, gyakran hallani hasonlóról itthon is: ha nem is feltétlenül az autó, de egy hibás kályha néha egész családokat irt ki.

A dologban az a hajmeresztő, hogy a rokonság most a Toyotát támadta meg jogi úton, mondván, hogy a kulcs nélküli indítórendszer tehet mindenről. Úgy érvelnek, hogy ha lett volna slusszkulcs a kocsiban, akkor biztosan kiveszik azt, így nem feledkeztek volna meg a motor leállításáról. Vagy legalább lehetett volna egy automata motorleállító rendszer a kocsiban, amely bizonyos idő elteltével, ha nem mozdul semmi a kocsiban, leállítja a motort. Elképzelhető, hogy a gyártók kifejlesztik a hiányolt berendezést, bár valószínűbb, hogy egy sokadik narancssárga figyelmeztető matricával és egy újabb sípoló szerkezettel oldják meg a problémát – ennyi ugyanis elég a tapasztalat szerint, hogy kivédjék az idióta kártérítési pereket.

Az amerikai jogrendszert ismerve ez az érvelés akár dollármilliókat is hozhat a rokonoknak, bár így is az az érzésünk, hogy olyan embernek, aki ilyen szinten nincsen tisztában a járó motorral garázsban hagyott autó veszélyeivel, nem kártérítésre volna szüksége.