Világrekord: 4800 km a szél hátán

2011.02.23. 18:27

Minden évben hallani lehet a napenergiával hajtott autók különböző versenyeiről, de az elektromos autózás legújabb műfaja, a széllel hajtott autó igazi újdonság.

Persze ez is csak a megfogalmazáson múlik, hiszen az apró kétüléses Wind Explorer sem más, mint egy ultrakönnyű elektromos autó, de a német kalandorok, Stefan Simmerer és Dirk Gion kitaláltak egy trükköt, hogy széllel hajtottnak titulálhassák. Éjjelente kinyitottak egy összecsukható szélerőművet, és ezzel töltötték a lítium-ion akkumulátorokat. Amikor útközben fogytán volt az amper, vitorlaként egy kite-szerű sárkánnyal segítettek rá az elektromos hajtásra, így sikerült átszelniük egész Ausztráliát.

A 4800 kilométeres utat 18 nap alatt tették meg, a szükséges energiának mintegy felét valóban széllel termelték meg. A vaskos kipufogónak kinéző hátsó dupla nyúlvány valójában a szélkerék többrészes árbocának két része, amit esténként a sátorverés előtt felállítottak. Érdemes megnézni a kisvideókat, jól átjön a fanatikus németek lelkesedése - ha nem is váltják meg a világot, három világrekorddal bizonyították, hogy másképp is lehet utazni.