Már szlalomozik a sofőr nélküli autó

2011.03.05. 17:37

Októberben vallotta be először a Google, hogy sofőr nélküli autóval kísérletezik, bár akkor már túl voltak kétszázezer tesztkilométeren. Nem nehéz ugyan elképzelni egy robotpilótás autót, mégis hápogtak a szkeptikusok, hogy hiszik, ha látják. Nekik készült az alábbi két videó, amelyen kívülről és belülről is figyelemmel kísérhetjük az önfejű Priust egy szlalompályán.

01

Saját állítása szerint nem reméli a Google, hogy a közeljövőben pénzt csinálhatna a sofőr nélküli autójából. Bár a technika belátható időn belül elkészülhetne, a jogi környezet biztosan nem teszi lehetővé, nem is beszélve a felelősség kérdéseiről. Kizárólag a tudományos érdeklődés hajtja a fejlesztőket, de ettől függetlenül szépen haladnak. A felállított szlalompályát ugyan viszonylag könnyen be lehetne programozni egy autóba, de nem valószínű, hogy kamuzna a Google, hiszen nincs rászorulva.

Arra várhatunk még egy darabig, hogy a kocsmából részegen hazavigyen, vagy a hátsó ülésen fuvarozzon minket az autónk munkába nap mint nap, de a határokat szemmel láthatóan feszegető rendszer más felhasználást nyerhet esetleg. Ahogy például az új Volvók fékezéssel enyhítik egy esetleges gázolás következményeit, a Google technológiájával a jövőben akár ki is kerülhetnék az autó elé lépő gyalogost, illetve más vészhelyzetekben bonyolultabb manőverekkel akadályozhatnának meg baleseteket.  Kérdés, hogy jó irányba haladunk-e azzal, hogy egyre több elektronika segít nekünk megoldani a vezetés rettenetesen bonyolult feladatát.