Az FBI nem fizeti ki az összetört Ferrarit

2011.05.25. 15:44

A ritka Ferrari pályafutása nem alakult valami szerencsésen: még 2003-ban jelentette be egy pennsylvaniai autókereskedés, hogy ellopták. Az FBI nyomozói csak 2009-ben találtak rá, és – valószínűleg az alkalmat kihasználva – úgy döntöttek, hogy a régóta álló gépet lábon viszik el a bizonyítékraktárig. Itt keletkezett a probléma: Fred Kingston ügynök – állítólag egy defekt miatt – áthajtott egy járdaszegélyen, és a bokrokban landolt, alaposan összetörve a sportkocsit.

Az eredeti tulajdonos 750 ezer dollár kártérítést kapott a biztosítótól az F50-esért, amelyből az Egyesült Államokba csupán 50 példány került, a biztosítótársaság pedig érthető módon az amerikai igazságügyi minisztériumon követeli vissza az összeget. A bürokrácia azonban Amerikában is olyan, mint másutt: a pénzt nyom nélkül elnyeli, de vissza nem adja, így az ügy bíróság elé kerül. A minisztérium ugyanis arra hivatkozik, hogy a hatóság nem felelős a lefoglalt értékek épségéért, ráadásul fura mód a baleset jegyzőkönyvét sem találják sehol. Ez azonban minimum megkérdőjelezhető álláspont, hiszen ha a lefoglalt járművet trélerrel szállították volna – ahogy amúgy logikus is lenne egy nyomoktól hemzsegő bizonyíték esetében – akkor valószínűleg a balesetre sem kerül sor.

Most már a bíróságon a sor, ha nem sikerül megegyezni, akkor tárgyaláson dőlhet el, hogy az FBI-ügynökök büntetlenül törhetik-zúzhatják a tolvajoktól lefoglalt sportkocsikat, vagy sem.