Kacsahájjal is megy a dízel

2011.08.12. 15:20

Tudjuk, hogy a dízelek szinte mindennel elmennek, ami képes az öngyulladásra, de a sokféle növényi zsiradék mellett, úgy tűnik, még az állati eredetűt is meg tudják emészteni. Egy francia gazdaszövetkezet újabban kacsahájból főzi az üzemanyagot a traktoraihoz.

A Dordonge-ban található St. Aquilin falu szövetkezete kéthetente gyűjti össze a kacsafeldolgozókból a hulladékzsírt, amelyből a következő módon állítják elő a bioüzemanyagot: először 50 fokon előfőzik a zsírt, hogy elpárologjon belőle a víz, majd szeszt és káliumhidroxidot adnak hozzá, végül 3:7 arányban hozzávegyítenek némi fosszilis dízelt, hogy ne okozzon kárt a mezőgazdasági gépekben. Ha úgy adódik, disznózsírt és marhafaggyút is bekevernek a kacsahájba.

Bár az ötlet koránt sem számít újnak - számtalan leírást találni az interneten bioüzemanyag előállítására a legbizarrabb eredetű zsiradékokból - a francia parasztok okosan, olyan hulladékanyagból készítik traktorjaik hajtóanyagát, ami nagy mennyiségben keletkezik a közelükben. Bár nálunk is voltak hasonló kezdeményezések, a magyar jövedékiadó-törvényt szigorúan betartató szervek csírájában elfojtották a valóban környezetbarát üzemanyagok előállítását.