Mese az elhagyatott BMW-dílerről

2011.08.12. 17:03

Olyan képtelenségeket teremt időnként az élet, amiket nehéz felfogni, de általában mindegyiknek megvan a logikus magyarázata. Viszont ha meglátunk két érintetlen autót egy húsz éve bezárt kereskedés kirakatában, még a teljes sztori ismeretében is csak pislogunk.

Az Ontario-tó partjánál található kanadai Oakville-ben áll az épület, amelyben 1988-ig működött a Citation Motors nevű BMW-kereskedés. Ebben az évben vonták meg a dílertől a márkakereskedői jogokat, amire a német tulajdonos be is zárta a boltot, és inkább Torontóban nyitott egy új üzletet. Az oakville-i szalon pedig úgy áll ott több mint húsz éve, mintha csak arra várna, hogy másnap kinyissák.

Ennyit sikerült kinyomozni a helyi BMW-fórumosoknak, akik körbejárták a kereskedést, és amit tudtak, lefotóztak. A többi pletyka, hogy állítólag kéthetente felbukkan valaki egy régi fekete 5-ös BMW-ben, és körbejárja az épületet, csak mendemonda szintjén említhető.

A bemutatóteremben egy E28-as 5-ös BMW alussza csipkerózsika-álmát egy E24-es 6-os társaságában. Ha nem is hibátlan a két autó állapota - az 5-ösnek mintha koszos lenne a kereke, a 6-oson pedig gyanús a fényezett hűtőrács - kétségtelen, hogy minden BMW-fan bevállalná az alig pár kilométert futott gépeket.

A kevésbé hozzáférhető műhelyben még vagy fél tucat autó pihen: egy hatos fent ragadt a csápos emelőn, egy 7-es és egy 3-as mintha javításra várna, még egy régi bokszer motorkerékpár is le van támasztva közéjük.

Bármi is ütött annak idején a tulajdonosba, hogy sorsára hagyta a kereskedést, elképzelhető, hogy mára jóval többet érnek az autók, mint amennyiért 1988-ban el lehetett volna passzolni őket.