Hangverseny száz autóra

2011.09.09. 16:58

Pécsi tudósítónk jelenti:

Nagyszerű ötlet, nagyszerű szervezés. A hivatalos közlemény így fogalmaz:

Pannon Filharmonikusok újonnan kinevezett vezető karmestere, Bogányi Tibor több mint száz versenyautóra és rézfúvósokra írt performanszát adja elő élőben, a Széchenyi téren.

A valóságban száz azért nem dudált, de tizenöt biztosan. A bő két perces produkciót negyed órával korábban kezdték a hirdetettnél, ezért épp csak nem maradtam le. Sebaj, így legalább volt időm kiheverni a kulturális élményt a következő programom előtt. Mit mondjak, ha a kultúra fejlődése abban merül ki, hogy az egykor underground művészetekből - mint az utcai zajzenészek - előbb-utóbb kommersz, majd gagyi lesz, akkor jó úton haladunk. Alig várom már hogy a klasszabbik rádióadó reggeli műsorában megszólaljon a bizottság pumpálós diszkóváltozata.

Az autókürthangverseny záró akkordjába az egész város beszállhat: a rádiós közvetítésnek hála a mű elhangzását követően jelet kapnak a pécsi tömegközlekedés buszvezetői, a taxisok és a közös hangversenyzésre nyitott pécsi autósok és motorosok, hogy együtt kürtöljék világgá Pécs névadó, mágikus számát, az ötöst, ezzel a közösségi akcióval demonstrálva a városban rejlő összetartást és összetartozást.

A tömeg  végülis nem szállt be, és az autósoknak, buszosoknak is annyi kedve volt az egészhez, mint egyszeri magyarnak az adófizetéshez. Legalábbis a belváros közepén állva nem jött át ez a rögtönzött hangverseny, és jókedv. Persze lehet,  hogy más jutna az ember eszébe, ha nem művészettörténeti fordulópontként tálalják az eseményt.