Kitiltották Japánból a fénykamionokat

2011.12.11. 13:18

Kitiltották az autópályákról Japánban az úgynevezett fénykamionokat, az olyan teherautókat, amelyeket gazdáik ezernyi izzóval ékesítenek fel mindenféle színben.

Az ok a balesetveszély: túl azon, hogy nagyon erős a fényük, el is vonják más vezetők figyelmét. A teherautók persze ezután is közlekedhetnek bárhol - ha vezetőik nem kapcsolják fel extra luxusvilágításukat. A japán fénykamionok leginkább egy nagyon neo(n)realista irányzatú búcsú esztétikai élményével vetekednek, fényerejük pedig biztosan felér vele, mivel a zárt rakterű teherautók szinte teljes felületüket beborítják az égők, fénycsövek.

A legharsányabbak oldalán hatalmas fény-kép kompozíció virít, a központi alakok T-rexek vagy más szörnyek. Annyi áramot fogyaszt a sok izzó, hogy külön generátorokkal kell őket működtetni, de még azokkal sem tart tovább húsz percnél a folyamatos üzem, mert túlhevülnek az áramfejlesztők.

A fénycicoma ráadásul igen drága mulatság, akadnak akik 30 millió forintnyi jent is ráköltenek teherautójuk fényűzésére. A külső extra díszkivilágítás mellett a belső sem akármilyen: a vezetőfülke szintén pazar beltéri fényekben.

A japán fénykamionosok spontán klubokba szerveződnek és találkozókon világosítják fel egymást az egyre újabb technikai megoldásokról, no meg büszkélkednek műveikkel.