Che Guevarával árul a Mercedes

2012.01.14. 12:08

Kisebb botrányt robbantott ki a Mercedes-Benz a kubai –amerikaik körében azzal, hogy az argentin forradalmár, Ernesto „Che” Guevara fényképével promotálta autóit.

A Daimler AG egy Las Vegasban tartott bemutatón használta a marxista forradalmár egy közismert fotóját. Erre reagálva az Egyesült Államok több városában, első sorban Miamiban élő kubai menekültek, valamint több médium hevesen támadta a vállalatot. Egy kubai-amerikai aktivista, Ernesto Ariel Suarez indított egy oldalt a Facebookon „Mondd meg a Mercedesnek, hogy nincs rendben, ha egy tömeggyilkos képét használod” címmel. A Heritage Foundation nevű konzervatív csoport egy bejegyzésében pedig a következőt írta: „A Mercedes-Benz egy kommunista őrülttel próbálja eladni luxusautóit.”

A Daimler sajnálatát fejezte ki azok felé, akiknek az érzékenységét sértette az ő kampányuk, és a továbbiakban nem kívánják felhasználni a képet.

Alberto Korda 1960 márciusában, Che Guevaráról készüt fényképe egyike a világ legismertebb fotóinak. A fotó az 1960-as és az 1970-es évek kommunista mozgalmai alatt szimbólummá vált, azóta pedig a Che Guevara-kultusz egyik legfőbb jelképe.