Öngyulladás Ferrari-módra

2012.02.20. 19:15

A csodálatos összkerékhajtási rendszernek, a 660 lóerős V12-es motornak nemcsak csodálói vannak, hanem irigyei is. Hisz mennyire jó érzés látni, hogy az a kőgazdag kínai, aki meglepő gyorsasággal megvette a Ferrari FF-et, az most bosszankodik.

Mondjuk érthető is, mivel semmi különös sem történt Sanghajban, ahol az FF vezetője az egyik sugárúton békésen cirkált a családinak kikiáltott Ferrarival, amikor arra lett figyelmes, hogy az autó alól lángok csapnak ki. A vezető gyorsan kiszállt, kiszedte a holmijait, és hívta a tűzoltókat. Azonban ahogy ez lenni szokott, a benzin égése volt a gyorsabb. A végeredmény a képeken látható: az autó gyakorlatilag menthetetlen.

A rosszmájúak leszerelésére: a szemtanúk szerint a vezető betartotta a megengedett sebességet, nem száguldozott. Mellesleg túl meleg sem volt, a hőmérséklet a tíz fokot sem érte el aznap Sanghajban.

A Ferrari FF meglepően fiatal ahhoz, hogy kigyulladós hírek jelenjenek meg róla, hisz tavaly áprilisban mutatták be a sajtónak. Az FF motorterének megfelelő hőterheléséről egy 6,3 literes, 65 fokos V12-es motor gondoskodik, amely 683 Nm-t képes leadni. Az FF érdekessége, hogy a négy alsó sebességfokozatban összkerékhajtásos, méghozzá elég trükkös megoldással: a motor elülső végéről kapja az első tengely a nyomatékot, egy kétfokozatú nyomatékváltón keresztül. Az FF 3,7 másodperc alatt gyorsít álló helyzetből százra és 11 alatt kétszázra és 335 km/óra a végsebessége.