A politika játékszere lett a Chevy Volt

2012.04.01. 13:21

Érdekes, hogy mi mindenből képesek politikai kérdést csinálni az USA-ban. Most, hogy a Chevrolet Volt gyártása szünetel, valamint a tűzesettel zárult teszt is lassacskán feledésbe merül, az autó azzal került előtérbe, hogy a republikánus egyik legkarakteresebb exelnöke, George H. W. Bush vásárolt egyet a modellből.

Valószínű nem a Chevy egy újabb kísérletéről van szó. Talán a választási előjáték része, hogy mindent meg kell címkézni, semmi sem maradhat ki a két oldal küzdelméből, így a GM kiterjesztett hatótávú elektromos autója sem. Az USA-ban a Voltot eddig sokan az Obama-kormányhoz kötötték, a demokraták érdemének, vagy sikertelenségének könyvelték el a vele kapcsolatos eredményeket.

Az exelnök vásárlási híre mellett több, a republikánus oldallal szimpatizáló médiaszakember is véleményt mondott az autóról. Fred Barnes, a konzervatív Weekly Standard lap egy írásában rokonszenvet mutatott a Volttal, mondván „az nem Obamamobile, amit jól mutat, hogy a republikánusok körében is népszerű”.  Lee Spieckerman a Spieckerman Media vezérigazgatója korábban hevesen támadta a Chevrolet modelljét, véleménye azonban éles fordulatot vett: „A Volt egy remek módja annak, hogy amerikai fosszilis energiahordozókat takarítsunk meg. Ez egy fantasztikus autó. Kipróbáltam és lenyűgözött.”

A Volt eladási adatai továbbra sem adnak okot a bizakodásra, és nem valószínű, hogy a gyártás újbóli megindítása után ez változna. Spieckermannek azonban erről is volt véleménye. „Csökkenteni kell a Volt árát 20 százalékkal. Így lenne esélye a Cruze ellen, és többen elgondolkodnának a vételén”. Úgy tűnik tehát, hogy Volt sem marad ki a politika adok-kapokból.