300-zal csattant a BMW M5

2012.04.20. 17:22

Erre bizonyíték a vadiúj M5-ös BMW esete is, amely felett 300-as tempó mellett vesztette el az uralmat a sofőr a Stuttgarttól a svájci határ felé vezető A81-es autópályán. A vezetőnek és utasának, illetve a vele utazó kutyának persze így is hatalmas szerencséje volt, hogy az autó nem találkozott szilárd tárggyal tehetetlen sodródása során.

A sportszedánt egy 60 éves férfi vezette az Autobahn egy sebességkorlátozás-mentes szakaszán. A szemtanúk szerint egy felhajtóról közelítő másik autó miatt kapta félre a kormányt, ami ekkora sebesség mellett az autó stabilitásának elvesztésével járt. Az M5-ös így előbb keresztbe állt, majd többszöri átfordulás után állapodott meg az autópálya melletti füves zónában. A férfit két fia követte egy M6-os és egy M3-as BMW volánjánál, akik azonnal megálltak, és a füstölgő roncsot azonnal oltani kezdték. A rommá tört autó sofőrje, valamint 20 éves utasa, és a hátul utazó kutya is életben maradt, bár mindannyian súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A baleset szerencsés kimenetele ellenére is jól mutatja, hogy milyen elképesztő energia szabadulhat fel ilyen nagy tempónál, akár egy kisebb vezetői vagy műszaki hiba esetén. Az autó lényegében tökéletesen elpusztult: a futómű, és más kiszakadt alkatrészek több tíz méteres körzetben szóródtak szét, a karosszéria pedig egy összegyűrt papírzsebkendőre emlékeztet. Ugyanakkor látszik, hogy az elmúlt évek biztonsági fejlesztései nem voltak hiábavalók: az utascella egyben maradt, és elég túlélőteret biztosított a bent ülőknek.