Leégette a garázst a szuperautó

2012.05.09. 16:53

Egyelőre keveset tudunk az elektromos és hibrid autók lehetséges veszélyeiről, de itt egy példa, amikor a méregdrága akkumulátoros csoda lett egy egész garázs végzete.

A texasi Fort Bend megye tűzoltói már akkor értek a helyszínre, amikor az egész garázs lángokban állt. Néhány perccel korábban ért haza a ház tulajdonosa, és rögtön beállt a garázsba a frissen vásárolt Fisker Karma szedánnal. A Karma konnektorról is tölthető, elektromos hajtású jármű, amelyben egy Opel turbómotor szolgál hatótávolság-növelő szerkezetként. A szerkezet meglehetősen komplikált felépítésű, így sokkal több olyan részlet lehet benne, amely meghibásodás esetén tüzet okozhat, mint egy hagyományos autóban, de ez az első eset, hogy ekkora tűz kiindulópontja volt egy ilyen autó.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy az autó volt a tűz forrása, de azt nem tudták megállapítani, hogy melyik alkatrész volt a hibás. Nincs is sok esély rá, hogy kiderítsék, hisz az autó porrá égett, ugyanúgy, ahogy a mellette parkoló Mercedes terepjáró, és Acura NSX sportkocsi is. A tűzoltók szerint azonban gyakoriak a hasonló esetek Texasnak ezen a részén. „Pont olyan volt az eset, mint a golfkocsi-tüzek. Éves szinten legalább ötven ilyenhez hívnak bennünket.”

A probléma egyik oka a forró texasi időjárás lehet, hiszen ilyen környezetben a szokásosnál sokkal kevésbé hatékonyak az autó hűtésére szolgáló rendszerek. Ráadásul a Fisker elég apró vállalkozás, és bár úgy tudjuk, alaposan tesztelték a Karmát, egy ennyire komplex konstrukciónál még egy jóval nagyobb gyártó esetében is maradhatnak fel nem fedezett hibák. Az is elképzelhető, hogy egyedi esetről van szó – egy anyaghibás csatlakozó is okozhat efféle gondot, és lehet, hogy több hasonló eset nem fordul elő.Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.