2012.05.09. 14:36

A tufush mifelénk ismeretlen fogalom, Szaúd-Arábiában viszont általános állapot. A szó valahogy úgy fordítható, hogy a nagy nemzeti unalom. Az olajmilliárdokból ugyanis alanyi jogon jár minden férfinek a megélhetéshez szükséges összeg, így a kenyérgondok messze kerültek a szaúdi átlagpolgártól. Valamivel azonban csak kell foglalkozni – és az araboknál még inni sem lehet – így újabb és újabb fura időtöltések bukkannak fel, mint például az autófalazás.

Ez egy kicsivel kevésbé veszélyes, mint mondjuk a fogalmatlan, de valmerő spontán drift-futamok, amelyek főszereplői japán nagykocsikkal csúszkálnak, néha bele a közönségbe. Az autófalazásban nincs adrenalin, sem különösebb életveszély: ez inkább afféle türelemjáték, kirakós, ahol a modern technika és az ősi építészeti technikák összeillesztése a cél. A kettőből egy lesz, ha tetszik, utcai szobor. Az ötlet végső soron logikus, hisz mit lehet kezdeni egy régi autóval, amelyet már nem érné meg szereltetni, vagy egyszerűen csak ráuntunk. Egy tevét vagy lovat meg lehet sütni, ha már nincs más haszna, de a roncsokkal nehéz együtt élni – így legalább jobban illeszkednek a környezetükbe.

Az persze kérdéses, hogy egy ilyen köztéri szoborból mi marad néhány év vagy évtized után, de úgy tűnik, ez az építőket nemigen foglalkoztatja – egyelőre az utcakép szerves részét képezik az ország egyes vidékein.