Szinte hihetetlen: megkerült Huszein Ferrarija

2012.06.09. 16:13

Majdnem kilenc éve annak, hogy az amerikai hadierő Irakban megölte Szaddám Huszein fiát, Udajt. A kegyetlensége miatt is ismertté lett Udaj – mint oly sok arab milliárdos – szenvedélyes autógyűjtő volt. Az elképesztően drága és hatalmas gyűjtemény jelentős része azonban a háború alatt megsemmisült. Úgy tűnik, most megkerült az egyik elveszettnek hitt darab, méghozzá nem is akármelyik.

Egy Ferrari Testarossa, egy 550 Maranello, egy Lamborghini LM002, számos Porsche – mindössze néhány a diktátor fia által felhalmozott autók közül. Volt, amit alkatrészenként hordott szét a helyi lakosság az Udaj halála utáni zűrzavar alatt, de olyan is akadt köztük, amit az amerikai katonák robbantottak föl, csak úgy, szórakozásból.

Az egyik legékesebb példány, egy Ferrari F40 a jelek szerint átvészelte a megpróbáltatásokat, és a mai napig egyben van. A kép készítője a közelmúltban fedezte fel az autót az Irak északi részén fekvő Erbílben. Szinte hihetetlen, hogy egyben vészelte át az éveket, bár a tény, hogy egy méretes kővel kell kitámasztani nem sok jót sejtet. Vastagon áll rajta a por, és még csak egy egyszerűen tákolt tető alá sem gurították jó ideje, hogy ne a sivatagi éghajlat erős napsütésében kelljen állnia. Utóbbi néhány évének történetéről egyelőre nem sokat tudni, de nem lenne meglepő, ha megkerülés hírére páran dollártízezres ajánlatokkal állnának majd a szerencsés megtaláló elé, vagy bárki is legyen az, aki megörökölte Udaj hagyatékát.

Egyes pletykák szerint egy McLaren F1 is állt abban a bizonyos garázsában. Lévén, hogy az autóból mindössze 106 készült, nem valószínű, hogy a gyár ne tudna egy ilyen elveszett példányról. Ha mégis volt egy ilyen, minden bizonnyal rosszabb sorsra jutott, mint ez az F40-es.