Parasztság a szexista parkolóhely?

2012.07.17. 11:30

A németeknél néhány napja háború tört ki. Kettészakadt a békésnek tűnő ország, megindult a sárdobálás, csak néha lehet kihallani a hangzavarból a hímsoviniszta, illetve egyenjogúság szavakat. Az ok két ártatlan parkolóhely, melyeket egy nyilacskás karikával láttak el.

Németországban már megszokottá váltak a kimondottan nőknek szánt parkolóhelyek a nagyobb mélygarázsokban, amelyeket nem elsősorban a könnyebb beállás, hanem a bűnmegelőzés, illetve a kényelem érdekében hoztak létre. Ezek a helyek általában a térfigyelő kamerák, illetve a kijárat közelében vannak, a nőket érő támadások elkerülése, valamint a gyermekes anyukák könnyebb boldogulása érdekében. Nem is volt nagy felhördülés, amikor megjelentek.

Ellenben most, amikor Triberg polgármestere, Gallus Strobel hirtelen ötlettől vezérelve felfestette a kanszimbólumot a műgyantára, először felvonult a helyi sajtó, majd magára rántotta a fél német internetet meg a tévét. A vélemények két irányba mennek: egyesek szexistának, hímsovinisztának, nagyképűnek tartják a férfiaknak szánt parkolóhelyet, mások humornak fogják fel. Strobel a Spiegelnek adott interjújában bevallja, örül a város felé forduló figyelemnek, titokban számított is egy kis hírverésre, de ekkora botrányra nem. Hiszen Triberg érdekes turisztikai célpontnak számít a Fekete-erdőben - ha csak a férfiparkoló miatt látogatják meg, az se baj.

Az ötlet egyébként egy szükségmegoldásból született, miután kiderült, hogy a frissen épített mélygarázsban két helyre nehezen lehet beállni: ezeknél egy ferde fal mellé kell betolatni, és még egy oszlop is útban van. A két helyet így aztán férfiaknak jelölték ki - tizenkét nőknek szánt hely ellenpontjaként.

Bár létezik brit tanulmány a nemek eltérő parkolási tudományáról, mely szerint a nők ugyan lassabban, de precízebben állnak be, a derűs polgármester nem szeretne belemenni ilyesmi szakmai vitákba. Szerinte túl van lihegve az egész nemek körüli politikai korrektség, a parkoló pedig nem szól többről, mint egy kis humorról. Különben sem tilos nőknek használni a helyet, akinek van kedve hozzá, bátran álljon be.