Rekviem: a Fisker tűzveszélyes

2012.08.11. 18:35

Százezer dollárba kerül, de néhány hónapon belül a második példány spontán lángbaborulásáról értesülhettünk. Mi az? Hát a Fisker Karma nevű, általunk is többször megcsodált, alternatív hajtású luxusautó. Míg májusban egy családi házat borított lángba a garázsban álló Karma, addig most egy kaliforniai élelmiszerüzlet előtt keletkezett tűz egy másikban.

A tulajdonos, aki éppen vásárolni indult, percekkel a füst megjelenése után rohant ki a parkolóba. Az illető, a Jalopnik.com információi szerint először a gyártót tárcsázta, ahol javasolták neki, hogy inkább a tűzoltóságot hívja, hiszen ez tipikusan az a fajta üzemzavar, ami ellen a technikusok sem tudnak hatékonyabb elhárítási módszert, egy méretes víztömlőnél.

A felvételeken jól látszik, hogy a kompozit anyagokból épített, alapvetően elektromotorokkal mozgatott Fisker teljes bal első része megsemmisült a tűzben, mire a tűzoltók eloltották. Az oldal készítői kapcsolatba léptek a gyártóval, aki már vizsgálja az esetet.

A korábbi, akkumulátorhibával kapcsolatos visszahívás után lehetséges, hogy valamilyen elektromos zárlat, esetleg egy rosszul elvezetett kábel okozta a katasztrófát, de nem kizárt, hogy az autó órrában lévő, az akkumulátorok töltéséhez használt benzinmotor kipufogójának környékén kapott valami lángra. A cső ugyanis nem hátul ér véget, hanem valahol az első ajtó környékén.

Kellemetlen ez a 2009-ben bemutatott különlegesség gyártói számára, hiszen hivatalos mérések szerint nem alacsonyabb a fogyasztása, mint egy sima V8-as sport-túraautónak, nem különösebben szép a kidolgozása, mint azt tavaly, Frankfurtban magunk is tapasztaltuk, nem olcsó, és ezek szerint nem is kiforrott.