Két és fél év felfüggesztett, gyorshajtásért

2012.10.05. 16:46

Nyugat-Európában már nem nagyon számít, hogy kinek mennyi a pénze: ha extrém gyorshajtáson kapják, kemény a büntetés. Nemrég Belgiumban száguldott be egy Aston Martin tulajdonos üzletember a traffipax elé, 292 km/h-val, de aligha csinál ilyet még egyszer.

A bíróság döntése alapján 4400 euró (1,24 millió forint) büntetést kell kifizetnie, amiből itthon négyszer gyorshajthatna, emellett öt évre eltiltották az autóvezetéstől. A bírság kifizetése persze aligha okoz gondot – tekintve, hogy az autója legalább negyvenszer többet ér – viszont ezek mellett két és fél év felfüggesztett börtönbüntetést is a nyakába sóztak. Így elég bármilyen kisebb törvénysértés, és vonulhat is be, vagyon ide vagy oda, és irány a cella. Megérdeklődtük, hogy itthon előfordulhatott volna-e ilyesmi: jogi szakértőnk szerint elvileg igen, hisz ha közúti veszélyeztetés a vád, sokkal súlyosabb büntetés is kiszabhat a bíróság, de a gyakorlatban itthon nemigen alkalmazzák ezt a lehetőséget.

Egy ilyen mértékű gyorshajtás egyébként meglehetősen nagy könnyelműségnek tűnik hősünk részéről. Nem is olyan messze, Németországban az autópályán lazán próbálgathatta volna, mit tud az autója, hisz bőven vannak sebességkorlátozás nélküli szakaszok.