Hurrá! Itt az 1200 lóerős Porsche

2012.10.21. 16:33

Alig telik el hét egy újabb, ezer lóerős, vagy ennél is erősebb sportkocsi bemutatója nélkül. Ezeket a rettenetes dögöket persze rendszerint nem nagy gyártók állítják elő, hanem olyan kis tuningcégek, amelyek elsősorban a rekordjaiknak köszönhetik, hogy egyáltalán tudunk a létezésükről.

Nem kérdés, hogy a 9ff nevű német műhely, GTurbo 1200 fantázianevű modelljének nincs túl nagy jelentősége az egyetemes műszaki kultúra szempontjából, nem is ezért mutatjuk meg most. Inkább azért, mert a nem mindennapi Porsche nézegetésével és a puszta adatok ízlelgetésével sokkal jobban telik a vasárnap délután.

A 9ff hangsúlyozza, hogy a 997-es Porsche GT3 alapjaira épülő GTurbo közúti modell, vagyis rendszámot kaphat, átmegy a műszaki vizsgán és már lehet is vele közlekedni. A motor továbbra is a megszokott elnredezésű, hathengeres bokszer. A feltöltésről egy Garrett gyártmányú, golyóscsapágyas turbó gondoskodik, a töltőnyomás egyébként 0,8 és 1,6 bar közt állítható. A motorblokk hengerűrtartalmát is megnövelték, így már négyezer köbcentis, de ahogy a 9ff honlapján olvasható, gyakorlatilag a teljes hajtásláncot megerősítették.

A felsorolás kiterjed a dugattyúkra, a hajtókarokra, a hengerfej átdolgozására, a főtengelyre, és a hajtáslánc egyéb elemeire is. A váltó hatfokozatú, kézikapcsolású, az áttételeket pedig úgy módosították, hogy a GTurbo a lehető legjobb gyorsulási értéket produkálja ötödikben háromszázig, hatodikban pedig átlépje a négyszáz kilométeres álomhatárt.

Mire jó mindez? Aki felteszi ezt a kérdést, annak napokig kéne magyaráznunk, miért tartozik az emberi nem lényegéhez a határok feszegetése. Ezt most nem tesszük, inkább gyönyörködjenek a 9ff GTurbo képsorozatában és álmodozzanak arról, hogy milyen lehet visszaváltás után lepadlózni egy ilyen Porschét. Az autó egyébként 3,3 másodperc alatt gyorsul százra, de a kétszázas értéket is eléri, valamivel több, mint hét másodperc alatt. Egy 1200 lőerős és 1100 newtonméter csúcsnyomatékú sportkocsitól ezt el is várjuk.

A képek forrása: gtspirit.com