Mit vétett a szegény Chevy?

2012.11.01. 16:29

Percekig gondolkodtam, hogy meg merjem-e mutatni a jelenleg zajló Las Vegas-i SEMA kiállítás egyik, magyar szem számára ismerő darabját, ezt az világvége hangulatúra alakított Chevrolet Sparkot. Bevallom, az eredeti autó küllemével is barátkoznom kellett egy darabig, aztán megszoktam. Megkedveltem a bolondos játékformákat, a motorkerékpárokról csent műszerfalat és a hatalmas első lámpákat. Az Enemy to Fashion nevű, konfekciódivattal foglalkozó cég járműve azonban még nehezebben emészthető.

A városi kisautó orrára gallytörőt szereltek, ami lényegében már itthon is létező irányzat, gondoljunk csak a forgalomban itt-ott felbukkanó, láthatóan alaposan félreértett Citroen Berlingókra és Suzuki Ignisekre, parkoláskönnyító krómcsövel az orrukon. A Spark építői azonban nem álltak meg itt, hiszen az acélcső erősítés végigfut a teljes karosszérián, megkerülve a kerékjáratokat, pont úgy, ahogy egyes román falvakban a lakossági gázvezeték kígyózik az udvarházak kapui fölött.

A beltér sem maradhatott eredeti, a zombitámadás vagy kukákat reptető szélvihar esetén is használható autóban. A hangrendszer lényegi elemei a tetőre kerültek, mert így a tulajdonos bármikor leállhat egy áruházi parkolóban, hogy az éjj leple alatt tartson egy rögtönzött bulit. Az eredeti üléseket versenyautókhoz illő Recarókra cserélték, és a kárpitozást is az egyedi autó stílusához igazították. A motor átalakításáról nem szól a sajtóanyag, de az biztos, hogy a Spark motorhangját is feldobja a hátsó lökhárítóból kikandikáló Supertrapp hangolható kipufogó. Ettől még a kísértetek is meghátrálnak.