Amikor az arab nacionalista Bentley-t vesz

2012.12.01. 09:18

Úgy tűnik, nem csak Katarban képesek nemzeti giccset csinálni egy-egy luxusautóból. Az arab világ hemzseg a furcsa ízlésű gazdagok luxusautóitól, olyanoktól, mint ez a Continental GT, amit Csaba nevű olvasónk kapott le egy dubaji parkolóban.

A zászlóba húzott Bentley nem a véletlen műve. Vasárnap, december 2-án lesz negyvenegy éve, hogy Abu-Dzabi és Dubaj uralkodóinak döntése alapján megalakult a – ma hét emírségből álló – Egyesült Arab Emírségek. Az államalapítás évfordulója alkalmából sokak autóját díszíti zászló, vagy matrica, de kevesen vették olyan komolyra az ünneplést, mint ennek a Continental GT-nek az arabja. „A géptetőn a 40. évfordulóra kreált Spirit of the Union logó van, amit idén is használnak. Az imázs alapja az 1971. december 2-i fotó, amin az Egyesült Arab Emírségeket alapító atyák láthatóak, a gépjármű pedig a nemzeti zászló színeit viseli büszkén magán” – írja róla Csaba, aki miután látta Mario Balotelli extrém autóját a Totalcaron, gondolta, megosztja velünk ezt a hasonlóan különc Bentley-t.

Spirit of the Union
Spirit of the Union

Dubajban nem csak az autók, azok rendszámtáblái is egyfajta tükrei a helyi hierarchiának. Az ötszámjegyűeket a taxisok, bevándorlók használják, míg ahogy csökken a szám, úgy kerül egyre többe a tábla. Egy kétszámjegyű rendszám ára például már önmagában 200-250 ezer emirátusi dirham (12-15 millió forint), így ennek a 41-es Bentley-nek a tulajdonosa is legalább ennyit áldozott az alkalomhoz illő számért.