Háromszázmilliót ért a Chrysler Diablo

2013.01.23. 16:07

Adam West egymilliárd forintos Batmobile-ja mellett egy másik ritkaság, az 1956-os Chrysler Diablo is tekintélyes áron kelt el a Barret–Jackson napokban lezajlott árverésén. Az olasz-amerikai félvérért  1,375 millió dollárt fizezetett vevője.

A Diablo jelentős részben a Chrysler elismert dizájnerének, Virgil Exnernek a szülötte, akihez az 50-es évekből számos sikermodell formavilága köthető. Exner a Diablo kialakításához a kor egy másik neves autótervezőjét, az olasz Carozzeria Ghiát hívta segítségül, és együtt alkották meg a valaha épült egyik legnagyobb kabriót. A 5,4 méter hosszú koncepcióautó egy '55-ös Chrysler 300-as alvázára épült, és szélcsatornában tökéletesített lapos formájával valamelyest kilóg amerikai kortársainak sorából. A kissé olaszos kaszni alá azért jutott némi amerikai erő: egy 6,4 literes, V8-as motor hajtja, amit szintén a 300-astól örökölt.

Ghia és Exner hű volt az ötvenes évek igényeihez, és rengeteg krómozott elemmel tömte tele az autót, mindemellett a Diablo fel van szerelve minden olyan kényelmi plusszal, ami sok autóban még ma sem része az alapfelszereltségnek: légkondicionáló, elektromos ablakemelő és elektromos tetőnyitó is került bele. Miután elkészült, kiállításról kiállításra járt. Most, bő négy évtizeddel később 310 millió forintnyi amerikai dollárért jutott hozzá új tulajdonosa, aki remélhetőleg tovább óvja majd, és a Diablo jelenlegi állapotában marad fenn az utókornak.