Ha egy svéd mérnök haragra gerjed

2013.01.30. 05:48

Sokszor éri az a vád az autógyártókat, hogy összejátszanak a kémfotósokkal, így szivárogtatva a fejlesztéseket. Lehet, hogy ez az esetek többségében így is van, de a Volvo XC40-es esetében úgy tűnik, nem egészen. Olyannyira nem, hogy a KPG fotósát, Brian Williamset szabályosan letámadta a svéd mérnök, aminek szerencsére elsősorban a kamera látta kárát.

A konfliktusok állítólag nem ritkák, hisz a kémfotósok olyan titkokat próbálnak kilesni, amelyeket a mérnökök feladata lenne megőrizni, de a legtöbb esetben kimerül az ügy némi kiabálásban és barátságtalan gesztusokban. Ezúttal azonban tovább ment a mérnök: megpróbálta kitekerni a kamerát a fotós kezéből. Végülis az akció sikerült, hisz az autofókusz-rendszer láthatóan tönkrement a gépen, ami a további filmezést lehetetlenné tette.

A fotós persze feljelenthette volna a mérnököt, hisz közterületen filmezni a világ legtöbb országában szabadon lehet, de nem tette. Talán azért, mert később, miután mindenki megnyugodott, kiderült, hogy a fejlesztő főnökei minden egyes képért vagy videóért, amely a tesztautókról készül, komoly fejmosásban részesítik beosztottjaikat. „Hiába magyarázom, hogy nem lehet elrejteni egy autót, ami úgy néz ki, mint egy zebra” – idézte Williams támadója későbbi szavait.

Ezzel együtt nem vagyunk benne biztosak, hogy az autógyárak a nyilvános teszteket nem használják marketing-eszközként is, hisz számtalan olyan, zárt tesztpálya létezik, ahol teljes nyugalomban próbálgathatnák az autót. A misztikus kémfotókra viszont mindenki kíváncsi.