2013.02.19. 05:44

Egy Mini Clubmannel mentek neki a gördeszkások, görkorcsolyások és BMX-esek kedvelt ugratójának, a negyedcsőnek. Guerlain Chicherit az X-raid extrémsport csapat pilótája világelsőként hajtotta végre a mutatványt a francia Alpokban, Tignes-ben.

Nem először kísérelték meg a mutatványt, de most sikerült először segédberendezések nélkül, hibátlanul kivitelezni a műveletet. Rhys Millen ugyan megcsinálta a  hurkot, de neki a landolás már nem jött össze. Egy korábbi videóban már a Minit is láthattuk, ahogy öt konténer magasságban fejjel lefelé repül, de azt, hogy ült-e benne sofőr, vagy hogy, sikerült-e, talán sose tudjuk meg. A videó itt véget is ért. Lehet, hogy csak a mostani havas videó előfutára volt.

Más gyártó is forgatott már hasonló, a fizikát a végletekig kihasználó reklámfilmet. Három éve egy Mercedes SLS fordult át egy alagútban. Nagy valószínűséggel az közelebb állt a szériaautóhoz, mint ez a mostani Mini. Bár ezt is a John Cooper Works építette, a képek alapján nem sok köze van az azonos nevű hétköznapi sportmodellhez. Sőt talán csak a héját kölcsönözte onnan. A magasra emelt futómű, a teljes csövezés és a műszerfal nyomokban sem emlékeztetnek a Minire, a hangok alapján pedig többen egy V8-as motort vizionálnak az ülések mögött.

Még ha hozzá is jutnak egy ilyen autóhoz, ne próbálják utánozni a látottakat. Guerlain, akit a Dakarról ismerhetünk, 2006 óta a csapat tagja, és négy éve készült erre a mutatványra.