Egymilliót fizetett, mégis megbukott

2013.02.21. 05:49

Hallottunk már olyat, hogy valaki megbukott a KRESZ vizsgán kétszer, sőt talán háromszor is. A brit csúcsot egy huszonnyolc éves londoni fiatal tartja, aki 107-szer bukott meg. Egyelőre. Angliában 31 font az elméleti vizsgadíj, tehát összesen 3317 angol fontjába került a bukássorozat. Ez több mint 1,15 millió forint. Az angol rendszer hasonló a magyarhoz, ötven kérdésből negyvenhárom helyes választ kell adni. A rekordernek nem kell aggódnia, hogy letaszítják szigetországi trónjáról, a következő helyezett jócskán lemaradva, 90 bukással követi.

A nemzetközi csúcstartótól azonban ő is jócskán le van maradva. Egy hatvannyolc éves dél-koreai nő, Cha Sa-soon 960-adszorra teljesítette a tesztet. Öt éven keresztül szinte a mindennapos rutinja része volt a tesztírás. Ezután a gyakorlati vizsgát már könnyedén teljesítette, tizedszerre.

Ezzel azonban közelében sincs a világcsúcsnak, a gyakorlati vizsgákon egy másik brit férfi bukott meg a legtöbbször. 37-szer próbálkozott, mire megkapta a jogosítványt. Angliában egy forgalmi vizsga hétköznap, napközben 62, hétvégén és este 74 fontba kerül. Ő összesen 2294 fontot költött a vizsgadíjakra. Ez több mint 700 ezer forint, és akkor a bukás után kötelező plusz órák díját még nem számoltuk.

Itthon a KRESZ-vizsga esetében nincs maximális próbálkozási lehetőség, de a forgalomban az ötödik vizsga után a 41/2004. (IV. 7.)  GKM rendelet 3.§ (2) a) bekezdése alapján pályaalkalmassági vizsgát kell tenni. Ha ez sikeres újabb öt lehetőség következik.