Papok ne üljenek drága autókba

2013.07.10. 17:39

Az új pápa új ötletekkel állított be a Vatikánba: ha szegénységet nem is, de némi szerénységet elvár a papjaitól. És ez nem csak a drága telefonok, vagy divatos órák megvásárlására vonatkozik: I. Ferenc szerint az autóválasztásban is sokkal szerényebbnek kellene lennie a papoknak és apácáknak.

„Az autó sokszor szükséges, hogy minél többet tudjunk elvégezni a rendelkezésünkre álló időben, de mindenkit arra kérek, válasszon szerényen. Ha a szebbikre vágytok is, gondoljatok arra, hogy hány gyermek haldoklik az alultápláltság miatt a világon.” – foglalta össze a pápa, mit is vár ezen a téren a többi paptól. Úgy tudjuk, ő maga is tartja magát ehhez az elvhez: a Vatikánon belül egy egyszerű, metálkék Ford Focust használ, csak akkor veszi igénybe a hivatalos Mercedes pápamobilokat, ha erre a protokoll kötelezi – például ha nagy tömeg előtt kell megjelennie.

A katolikus egyházfő annak idején már névválasztásával is azt sejttette, hogy az egyházi pazarlás ellen szeretne fellépni, és most épp ezt teszi: egy efféle kedves iránymutatás a papság számára aligha számít majd egyszerű javaslatnak.