Miniatűr V8-ast házilag

2013.10.20. 16:03

Sokan vágyakoznak igazi, hamisítatlan V8-asra, de nem mindenki engedhet meg magának egy ilyen benzinfalót. Egy brit férfi igen kreatív módját találta meg annak, hogyan válthatná valóra álmát: saját kezűleg építette meg a maga nyolchengresét. Igaz, a megszokottnál jóval kisebbet: mindössze 48 köbcentis, de a hangja így sem csúnya, járása pedig egészen sima.

A nagy precizitást igénylő munka az első alkatrészek legyártásától a sikeres indításig bő két évet vett igénybe. Számos elemet egyedileg gyártottak a motorhoz, a befecskendező-rendszerhez pedig Punto-injektort használtak fel, melyet Megasquirt MS2 elektronika vezérel. Az üzemanyagot egyelőre a munkaasztalon elhelyezett tartályból szívja egy Walbro benzinpumpa, a csendes működésről pedig dupla kipufogó gondoskodik.

A kivitelezést persze alapos tervezőmunka előzte meg, és a célegyenesben kicsit meg is akadt a projekt, amikor a lelkes motorépítő számítógépe nem volt hajlandó kommunikálni a motorvezérlő elektronikával. Végül azonban ez is megoldódott, a végeredmény pedig magáért beszél: akár szobadísz is lehetne a kis V8-asból, de akár egy méretarányos sportkocsiban is el tudnánk képzelni.