BMW-t épített egy MX-5-ösből

2013.11.24. 18:13

A BMW Z9 kabrió koncepció ihlette, végeredményben egy MX-5-ös maradt, Z4-es beütéssel. A képen látott autót hosszú éveken át faragta megszállott építője, most mégis megválik tőle.

A szegényebb országokból láttunk már olyat, hogy az emberek maguk építik meg vágyott autójuk mását. Ilyen volt például ez a rozsdás lemezekből összerakott SLR Mercedes Oroszországban, az USA-ban azonban ritka az ilyen. Ennek a furcsa Mazda-BMW-nek az építője is valószínű inkább megfizette volna álmai autójának árát, de pechére abból sosem volt eladó darab. A kiszemelt a BMW Z9 koncepció kabrió változata volt, amit a 2000-es Párizsi Autószalonon mutatott be a BMW, a második generációs hatosra épült Z9 azonban megmaradt tanulmánynak.

A megszállott amerikai 2002-ben vett egy 1994-es Mazda MX-5-öt azzal a céllal, hogy abból megépíti a maga Z9-esét. A projektet még Arizonában kezdte el, majd folytatta, amikor Floridába költözött. A két állam közti távot érvényes papírok nélkül autózta le vele, és ez az egyetlen említésre méltó emléke az autóról: a hosszú évek alatt nem érte el célját, 2008-ra még csak a külső munkálatokkal lett kész. Innen a technikai módosítások felé ment volna tovább – a fő cél egy nagyobb motor volt, az azonban már nem került bele. A lelkesedés időközben alábbhagyott, ma pedig már árulja művét, ezt a fura öszvért. Az ok állítólag az, hogy nincs benne hely a gyerekeknek, de valószínűbb, hogy belefáradt a próbálkozásba.

Bár távolról jól összeálltnak tűnik, a közeli képeken több sérülés látszik az autón, és a saját készítésű elemek sem a legszebben kimunkáltak. Az egyedi MX-5-ért egyelőre nincs nagy érdeklődés: az eBay aukción az eddig kínált legnagyobb ajánlat csupán 3050 dollár (700 ezer forint).