Lopott autókat használ a tádzsik elnök családja

2013.12.21. 08:21

Lopott német luxusautókat használnak Emomalii Rahmon tádzsik elnökhöz közeli személyek a Bild című német lap szerint. A tádzsikok hárítanak, diplomácia botrány lehet az ügyből.

              Rahmon elnök (jobbra) és Vlagyimir Putyin
 
 
 
 
 
 
 
Rahmon elnök (jobbra) és Vlagyimir Putyin

A Bild beszámolója szerint a német hatóságok GPS-adatok alapján kimutatták, hogy Tádzsikisztánban van kétszáz Németországban ellopott luxusautó, köztük 93 BMW. A Westwind nevű nyomozócsoport azt is megállapította, hogy számos autót az elnöki család és a legszegényebb volt szovjet tagköztársaságot 21 éve vezető Emomalii Rahmon államfő családjával üzleti kapcsolatban álló személyek használnak.

A német hatóságok felvilágosítást kértek a tádzsik társszervektől, hogy az autók miként kerültek az ázsiai országba. Kikérték egyebek között az adásvételi ügyletek résztvevőinek nevét, de az adatokra és dokumentumokra hónapokig hiába vártak. Az esetről értesült a berlini tartományi kormány igazságügyi és fogyasztóvédelmi tárcájának vezetője, Thomas Heilmann, aki tájékoztatta a külügyminisztériumot. A lopott autók ügye így diplomáciai afférrá fajult, a berlini tádzsik nagykövetet berendelték a minisztériumba, ezután pedig a tádzsik külügyminiszter lemondta tervezett berlini látogatását. A külügyminisztérium szóvivője szerint a tárca azóta napirenden tarja az ügyet, de a tádzsik hatóságok nem hajlandóak kiadni az autókat.