Klasszikus Ferrari potom 8,8 milliárdért

2014.02.05. 12:02

Köztudott, hogy a legdrágább, legritkább autók igen jó befektetést jelentenek, hisz egyre csak nő az értékük. Ám úgy néz ki, manapság semmiért nem fizetnek annyit a gyűjtők, mint az 1950-es évek végének, illetve a 60-as évek elejének Ferrarijaiért. Itt egy újabb példa – persze nincs min csodálkozni, hisz a 0704-es alvázszámú Testa Rossa nem csak ritka, de látványnak is fantasztikus.

A konkrét példányért rekordgyanús összeget fizettek: 39,2 millió dollárt, amivel eléggé megközelítette az eddigi, 52 milliós rekord-összeget. Ha nem is jegyzi majd a Guiness Rekordok Könyve, ez is gigantikus összeg. Átszámolva több mint 8,8 milliárd forint, így több lottónyeremény is kevés lenne a megvásárlásához. Hasonlót persze kapni olcsóbban – 2009-ben a 0714-es számú példányt például 12,2 millió dollárért vette meg valaki – de a konkrét autó értékét külön növeli, hogy tökéletesen eredeti, restaurálatlan példányról van szó.

A meglepően jó állapot magyarázata, hogy az 1957-es gyártású autót, amellyel annak idején a Phil Hill-Peter Collins páros Buenos Airesben és a Sebringen tartott hosszú távú versenyeken is győzni tudott, verseny-pályafutása végeztével a Henry Ford múzeumnak ajándékozták. Ott pedig kiváló szakemberek tartották karban a járművet – nagyrészt ennek köszönhető, hogy soha nem került igazán rossz állapotba. Csak 1997-ben adták tovább egy magángyűjtőnek, ekkor viszont már elég értékesnek számított ahhoz, hogy még véletlenül se hanyagolják el a gondozását. Így maradhatott meg minden alkatrésze eredetinek.

Az eladással a Hemmings aukciós házat bízták meg, így jelenleg ez a brit földön eladott legdrágább autó. Ám az alapján, amilyen manapság az öreg Ferrarik iránti kereslet, az az érzésünk, ez sem lesz sokáig így: néhány hónap, esetleg egy-két év, és valamelyik árverésen felbukkan valaki, aki ennél is többet hajlandó fizetni valamelyik régi olasz műremekért.