2014.02.06. 17:03

A Little Tikes játékgyártó Cozy Coupeja egy időben a legnagyobb példányszámban eladott kocsi volt az Egyesül Államokban, beleértve a valósi autókat is. Több méretben, rengeteg változatban létezik, és ahogy sok sikeres terméknek, ennek is rengeteg másolata van. Itthon nem igazán terjedt el, mint gyermekjáték, de a hipermarketekben gyakran találkozunk a nagyobb fajta, bevásárlókocsivá alakított változattal. A volánnál ül a gyerek, amíg szülei a kocsi tetejére szerelt kosárba pakolnak. Így az egész család boldog.

Ahogy mondani szokás: hülye angolok, angol hülyék. Ez abszolút igaz a John és Geoff Bitmead testvérpárra is. A fejükbe vették, hogy megcsinálják a gyerekjáték felnőtt méretű, motorizált változatát. Alapnak nem is találhattak volna megfelelőbbet, mint a 800 köbcentis Daewoo Matiz. Már gyári állapotában is hajaz egy játékautóra, de a tengelytáv-rövidítés, a tető levágása, és rengeteg műanyagozás után szinte tökéletes nagyított mása lett az eredetinek.

Angliában nincs túlszabályozva a közlekedési eszközök átépítése, így a felnőtt méretű Cozy Coupé is legálisan, rendszámmal szaladgál Oxford környékén. Az átépített Matiz 52 lóerejével, több mint száz kilométeres óránkénti sebességet érhet el. Érdekes, hogy a hatalmas súlycsökkenésnek köszönhetően sokkal fürgébb lett az autó.

Az átépítés több mint 4 ezer angol fontba és 1000 munkaórájába került a Bitmead testvéreknek, de ezt nem csupán saját szórakoztatásukra végezték. Bárkinek szívesen építenek hasonlót 8 ezer fontért. Emellett dolgoznak még más furcsa szerzeteken is. Reményeik szerint a filmipar felfigyel árépítéseikre, és megvásárolják őket. Emellett a prototípus a későbbiekben jótékony célokat szolgál.

A BBC videoriportot is csinált Johnnal, ez megtekinthető itt.