2014.02.15. 16:07

Sokak számára az ugrató autók jelentik a raliversenyek talán legnagyobb látványosságát. Ebből a műfajból a Guinness-rekordok könyvében is találunk bejegyzést: az amerikai Travis Pastrana még 2009-ben repült majdnem pontosan 82 métert.

Ezúttal az egykori gördeszkás Rob Dyrdeket ültették be egy átalakított Chevrolet Sonic RS volánja mögé. Dyrdek tolatva futott neki a kimondottan erre a célra épített rámpának, és sikeres, 27,2 méteres ugrásával ő is beírta magát a rekordok könyvébe. A világcsúcsnak nem csupán a megfelelő távolság teljesítése volt a feltétele – ezen kívül a földet érésnek is úgy kellett sikerülnie, hogy az autó saját lábán hagyhassa el a mutatvány helyszínét.

Az újdonsült rekorder pilóta szerint egyáltalán nem véletlenül esett a választás éppen a Chevy Sonic RS-re. Korábban ugyanilyen autóval egy másik mutatványt is sikerrel teljesített:

A Chevrolet Sonic egyébként Aveo néven ismert Európában. Elődjét, a Daewoo Kalost még 2002-ben mutatták be. Igaz, az Aveo már nem sokáig lesz elérhető kontinensünkön, hiszen a General Motors tavaly év végén igen radikális döntést hozott: úgy határoztak, hogy 2015-ben egész Európában megszüntetik a Chevrolet márka forgalmazását.