Fényvisszaverő aganccsal a balesetek ellen

2014.02.21. 11:05

Nálunk is előfordul hogy a szarvasok a közutakon átkelve találkoznak egy közúti járművel, de Finnországban nagyságrendekkel gyakoribbak az efféle balesetek. A becslések szerint 3-5000 balesetben szerepel rénszarvas, ami jelentősen csökkenti a vadállományt.

A finn Rénszarvastenyésztők Szövetsége megoldást keresett a problémára, és úgy tűnik, talált is: a rénszarvasok leújását egy speciális festékkel. Az Albedo 100 nevű cég által kifejlesztett festék ugyanis csak akkor látszik, ha erős fény éri, akkor viszont messziről észlelhető módon veri vissza azt. Állítólag kétféle festéket is használnának: az állatok törzsét egy vízben oldódó változattal fújnák le, az agancsukat viszont egy tartósabb változattal, amelyet így csak évente egyszer kellene felvinni az állatokra.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy hogyan tudják az alapvetően vadon kószáló szarvascsordák egyedeit megjelölni, de az nyilvánvaló, hogy a fénylő agancsú vadakat könnyebb lesz észrevenni a hosszú északi éjszakában.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.