Száztíz métert repülne, autóval

2014.03.13. 12:32

Újabb vakmerő autózsonglőr próbál hírnevet szerezni: Guerlain Chicherit egy Mini Countryman raliautóval szeretné megdönteni a rámpáról ugratás rekordját.

A klasszikus kaszkadőr-mutatványt sokan csinálták már, de ilyen nagyot még senki nem ugratott. Chicherit ugyanis 110 méteres távolságot szeretne áthidalni az autóval, míg a világrekord jelenleg 101,19 méter. Ezt egyébként 2011-ben állította fel Tanner Foust, méghozzá egy jóval nagyobb autóval – egy külön erre a célra átalakított verseny-pick-uppal. Természetesen a trónkövetelő Minije is teljesen egyedi technika, hatalmas, ballonos gumikkal és nagyon hosszú rugóúttal. A rekordkísérletet a Guiness World Record is hitelesíti majd, így ha tényleg sikerül a 110 méteres halálugrás, azzal egyben a hivatalos világrekorder is Chicherit lesz.

Az ilyen hosszú ugratásoknál már a igen nagy a tévesztés kockázata, hisz a levegőben az autó alig irányítható, legfeljebb a motor reakciónyomatékával billenthet rajta a sofőr egy keveset. Azaz elég egy kis szél, vagy egy kicsit eltévesztett kezdősebesség, és a jármű elvédheti az érkezési rámpát, akár hosszában, akár oldalirányban. Az pedig még a mai biztonsági megoldások mellett is életveszélyes következményekkel járhat.

Chicherit persze nem ma kezdte a szakmát: tavaly például sikeres hátraszaltót mutatott be, szintén egy Mini volánjánál, így a felkészültsége nyilván megvan hozzá, hogy túlélje a mutatványt.