2014.03.13. 15:27

Arnold Schwarzenegger katonai járművekhez való vonzódása nem titok. Ő volt az első, aki polgári Hummert szerzett magának, pedig akkor az AM General még csak a hadseregnek szállított, és úgy tűnik, azóta sem gyógyult ki ebből a szenvedélyéből. Most szerzett magának egy M47 Patton harckocsit, de ezzel mégsem korzózhat Beverly Hills utcáin. Ám Arnold nem elveszett ember – most megpróbál pénzt csinálni a célszerűtlen hobbitárgyból.

Néhány napja még csak strucctojás-rántottát sütött a felhevült sárvédő-lemezen, most viszont rombolni hív mindenkit, aki erre vágyik. Persze szó sincs róla, hogy a 90 mm-es löveggel lehetne lövöldözni – az nyilvánvalóan csak díszítőelem – de a 44 tonnás, 810 lóerős és 60 km/h végsebességű acélmonstrum szinte bármin átgázol, amin csak kell. A hatvanhat éves színész meg is mutatta, mimindenen hajthat át a harckocsi, a Microsoft Zune zenelejátszótól az óriási hímes tojáson át a kiszolgált Ford Crown Victoria taxiig. Érdekes játék, de bizonyára szórakoztató, és nemes célt szolgál. Az ex-kormányzó így próbál pénzt felhajtani az amerikai gyerekek iskola utáni foglalkoztatására.

Elvben bárki megnyerheti a lehetőséget, hogy másodmagával kipróbálja az öreg amerikai tankot és együtt szivarozzon az öreg amerikai színésszel, aki kifizeti a 10 dolláros online tombolajegyet, és persze nyer. Aki viszont nem nyert, az vigasztalódhat azzal, hogy jó célt támogatott a pénzével.

Az M47 egyébként egyike azoknak a tankoknak – hasonlóan a T-55-öshöz, a Type 59-eshez és a többi, 50-es évekbeli hidegháborús gyártmányhoz, amely ma már viszonylag könnyen elérhető akár civilek számára is, hisz összesen vagy 9000 példány készült belőle 1951 és 1953 között, amelyeket közül alig néhány vett részt valódi harci cselekményekben, viszont mára szinte mindenütt kivontak a szolgálatból.