Kiállítás James Bond autóiból

2014.03.19. 18:09 Módosítva: 2014.03.19. 18:09

Eddig összesen 23 Bond film készült, és mindben számos autó szerepel – ezeket egy fedél alá hozni szinte teljesen reménytelen vállalkozás lenne. Londonban azonban tíz, zömében egész érdekes autót szedtek össze azok közül, amelyeket a 007-es, vagy valamelyik ellenfele használt.

A gyűjtemény leghíresebb darabja talán a DB5-ös Aston Martin, amelyet először az 1964-es Goldfingerben használt a 007-es ügynök. A kiállított, ezüst fényezésű példány persze nem a katapult-üléses, hátsó páncélos, átépített példány, amely jelenleg egy gyűjtőnél van, miután az illető kifizetett érte 2,9 millió fontot. Bár egyértelműen ezt az autót kapcsolják a legtöbben a James Bond legendához, akad még néhány érdekes darab a kollekcióban.

Többek közt kiállítanak egy Aston Martin DBS-t – ez volt Bond egyetlen esküvői autója – és egy Mercury Cougart 1967-ből, az On Her Majesty's Secret Service című epizódból, egy 1971-es Ford Mustang Mach 1-est a Diamonds Are Forever-ből, a szárnyas AMC Matadort a Man With the Golden Gunból, a tengeralattjáróvá alakuló Lotus Esprit a Spy Who Lowed Me-ből és még egy Aston, egy V8 Volante a The Living Daylightsből. Ezeken a klasszikusokon túl három, viszonylag modern négykerekű filmhőst is kiállítanak, egy 750iL és egy Z8-as BMW-t, illetve a Land Rover Defendert a Skyfallból.

A tárlat, amely a Bond in Motion névre hallgat, március 21-én nyílik meg Londonban.