A teleobjektív a rendőrség új fegyvere?

2014.04.17. 15:07

A hazai szabályszegők szerencséjére egyelőre Ausztráliában kísérleteznek a megoldással, amely – egyelőre legalábbis úgy néz ki – jól működik. Első szolgálati napján 15 perc után már el is kaptak a segítségével valakit, aki nem használt biztonsági övet – ő átszámítva 60 ezer forinttal lett szegényebb.

„Tudjuk, hogy gyorsan elteszik a telefont, és becsatolják a biztonsági övüket, ha rendőrautót látnak, de ezzel a teleobjektívvel már korábban azonosíthatjuk a szabálytalankodókat” – mondta Victoria tartomány autópálya-rendőrségének szóvivője. A Ranger fantázianevű kamerából egyelőre egyetlen példányt tesztelnek Melbourne-ben és környékén, a húsvéti időszakot is magába foglaló 13 napos közlekedésbiztonsági kampány keretei közt. „Tapasztalataink szerint ilyenkor jelentősen megnő a forgalom az utakon, ezért ez ideális alkalom a Ranger tesztelésére.” – tette hozzá a szóvivő.

A 700 méterig tisztán kivehető képet adó kamerától egyértelműen azt remélik, hogy rászorítja a közlekedőket a szabályok betartására, és ne csak abban az esetben, ha meglátják a rendőrautót az út szélén.