Ilyen egy elnöki luxus-Dacia

2014.05.16. 15:28

Az államfők között is ritka az olyan, akinek a magánautóját is külön megrendelésre gyártotta egy állami autógyártó. Az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu azonban közéjük tartozott: a Dacia külön neki készítette a képen látható, különleges felszereltségű kék luxusmodellt.

Az autó külsőre persze nem igazán nagy különlegesség: szabvány Renault 20-asnak látszik, az egyetlen szokatlan részlet a sasos jelvény az orrán. Néhány darabot ugyanis Romániában is összeszereltek 1981 folyamán, bár mivel csak néhány kivételezett juthatott ilyen autóhoz, az sem egyértelmű, hogy hány példány készült. Ez a konkrét darab, amely egy Ovidiu Magureanu nevű gyűjtő kezében van, és állítólag épp a diktátor saját használatú autója, 2,2 literes, 115 lóerős motorjával úgy 175 km/h végsebességet érhet el, a felszereltsége pedig a korszak átlagos Daciáihoz képest mindenképp különleges. Automata váltós, van benne sebességtartó, légkondicionáló és elektromos ablakemelők is, hogy csak a legfontosabb tételeket említsük a hosszú listából.

Az autót nemrég állították ki a brassói Nemzeti Klasszikus Dacia Találkozón – itt került sok év után ismét a figyelem középpontjába.