2014.05.20. 14:10

Néhány napja itthon is tucatjával borította fel a teherautókat az orkánerejű szél, de a nagy oldalfelületű járművek mindenütt ki vannak téve az ilyen típusú szerencsétlenség veszélyének. Ezen a filmen egy amerikai példa látható ugyanerre, azzal a különbséggel, hogy a sofőr itt sikeresen kivédte a borulást.

Jól látszik a felvételen, ahogy a Colorado állambeli síkságot átszelő úton a szél szabályosan feldönti a vontatmányt – van egy olyan pillanat, amikor már elkerülhetetlennek látszik a borulás. A sofőr azonban időben felismerte a veszélyt, igaz, szerencséje is volt. Az egyetlen dolgot tette, amivel még esélye volt megmenteni a járművet: a borulás irányába kormányozta a vontatót. Így egyszerre csökkentette a vontatmány szélirányba eső felületét, és billentette vissza a pótkocsit. Igaz, úgy tűnik, sikerült behajtania valakinek a birtokára, de még ha a gazda kárát ki is kell fizetni, azzal is jobban jár, mintha a kamion az oldalán végzi.

A legtöbb esetben persze nincs ilyen egyszerű megoldás: elég egy kicsit is mélyebb árok az út szélén, vagy néhány keményebb tereptárgy, és már csak két rossz közül lehet választani.